31 Οκτωβρίου 2024

Η ουλωτική αλωπεκία είναι ένα σπάνιο είδος τριχόπτωσης, που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια των μαλλιών.

Η έντονη τριχόπτωση οφείλεται σε διάφορες παθήσεις που βλάπτουν το θύλακα της τρίχας, αφού η ουλωτική αλωπεκία προκαλείται από φλεγμονή, η οποία βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Η φλεγμονή καταστρέφει τους θύλακες και τους αντικαθιστά με ουλή, η οποία εμποδίζει την επανέκφυση της τρίχας. Πρόκειται για μια κατάσταση, δηλαδή που, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, προκαλεί μόνιμη και μη αναστρέψιμη αλωπεκία.

Κλινική εικόνα

Το δέρμα στην προσβεβλημένη περιοχή γίνεται λείο, ατροφικό κι ουλωτικό. Παρουσιάζει ερύθημα και απολέπιση και η τριχόπτωση μπορεί να συνοδεύεται από πόνο, κνησμό ή αίσθημα καύσου. Επηρεάζει εξίσου γυναίκες και άνδρες ανεξαρτήτως ηλικίας και σε μερικές περιπτώσεις δε γίνεται αμέσως αντιληπτή, επειδή η τριχόπτωση είναι σταδιακή. Συνήθως εντοπίζεται στη μετωπιαία περιοχή, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε οποιαδήποτε ορμονοεξαρτώμενη περιοχή (π.χ. στην κορυφή του τριχωτού.)

Διάγνωση

Η διάγνωση της νόσου γίνεται από έμπειρο δερματολόγο με τη βοήθεια ψηφιακής τριχοσκόπησης. Το επόμενο βήμα είναι η ιστολογική εξέταση που γίνεται με βιοψία του ουλωτικού δέρματος, η οποία καθορίζει το εξατομικευμένο πρωτόκολλο θεραπείας.

Η έγκαιρη διάγνωση της ουλωτικής αλωπεκίας είναι σημαντική, για να μετριαστεί η φλεγμονή, που οδηγεί σε καταστροφή των θυλάκων και να αποφευχθεί η μόνιμη απώλεια των τριχών.

Είδη και αιτίες της ουλωτικής αλωπεκίας

Ανάλογα με τις αιτίες που την προκαλούν, η ουλωτική αλωπεκία διακρίνεται σε πρωτογενής και δευτερογενής.

Η πρωτογενής ουλωτική αλωπεκία προκαλείται από ενδογενείς παράγοντες που επηρεάζουν το τριχωτό της κεφαλής. Οφείλεται δηλαδή, σε διάφορα νοσήματα, όπως:

  • αυτοάνοσα νοσήματα
  • νεοπλασίες του δέρματος
  • θυλακικός λειχήνας
  • ερυθηματώδης λειχήνας
  • ουλωτικό πεμφιγοειδές
  • δερματικές λοιμώξεις
  • μυκητιάσεις
  • κληρονομικά νοσήματα

Αντιθέτως, η δευτερογενής ουλωτική αλωπεκία οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες που την προκαλούν, δηλαδή σε βλάβες από φυσικά αίτια, όπως:

  • εγκαύματα
  • τραυματισμοί
  • ακτινοδερματίτιδα

Αντιμετώπιση

Ανάλογα με τις αιτίες που την προκαλούν, ορίζεται ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο θεραπείας. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η ουλοποίηση του δέρματος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με υδροξυχλωροκίνη, μινοξιδίλη, με τοπικά και συστηματικά στεροειδή, με ανοσοκατασταλτικά, ανθελονοσιακά, κυκλοσπορίνη κ. ά.

Αν η ουλωτική αλωπεκία προέρχεται από φυσικά αίτια ή αν το νόσημα είναι για χρόνια ανενεργό, μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά μεσοθεραπεία μαλλιών με μινοξιδίληαυτόλογη μεσοθεραπεία PRP, ακόμα και μεταμόσχευση μαλλιών. Στην τελευταία περίπτωση, επειδή ακριβώς ο ουλώδης ιστός δεν αιματώνεται επαρκώς, αρχικά μεταμοσχεύεται ένας μικρός αριθμός τριχοθυλακίων στην πάσχουσα περιοχή από μια ζώνη σταθερής τριχοφυΐας (μέθοδος FUE,) ώστε να επιβεβαιωθεί η επιβίωση των θυλάκων και η επανέκφυση των τριχών. Αν η πρώτη μεταμόσχευση μικρότερης κλίμακας δώσει το πράσινο φως, η διαδικασία επαναλαμβάνεται σε δεύτερο χρόνο, με σκοπό την ολοκληρωτική κάλυψη του ουλωτικού δέρματος. H μεταμόσχευση μαλλιών FUE είναι επίσης αποτελεσματική στην κάλυψη της μετατραυματικής ουλής που προήλθε από την παλιότερη μέθοδο εμφύτεσης, τη λεγόμενη FUΤ ή strip.

Αλωπεκία: που οφείλεται και πως θεραπεύεται

Προηγούμενο

Μεταμόσχευση μαλλιών: τι αποτέλεσμα να περιμένω; 

Επόμενο

Επικοινωνήστε
Μαζί μας

A2
×
×
×

Ενδιαφέρεστε για

*
————–
4 PRP με 300 ευρώ

Περιοχή

*
————–
ΑΘΗΝΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
×