Οι περισσότεροι από εμάς θα αντιμετωπίσουμε τριχόπτωση κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Είναι ένα φαινόμενο που το έχουμε συνδεδεμένο κυρίως με την ενήλικη ζωή κάποιου δεν είναι όμως σπάνιες οι περιπτώσεις να ξεκινάει η τριχόπτωση κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Η απώλεια μαλλιών αποτελεί από μόνη της ένα δυσάρεστο γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία κάποιου. Εάν αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εφηβικής ηλικίας όπου το άγχος της εμφάνισης και της αποδοχής είναι ακόμα μεγαλύτερο θα επηρεάσει ψυχολογικά τον έφηβο που το βιώνει.
ΑΙΤΙΕΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ
- Ορμονικά Προβλήματα: Στην εφηβεία τα επίπεδα ορμονών μεταβάλλονται σημαντικά γεγονός που επηρεάζει τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια. Ο υποθυρεοειδισμός ή ο υπερθυρεοειδισμός, δηλαδή η παραγωγή μεγαλύτερης ή μικρότερης ποσότητας ορμονών στον θυρεοειδή από το κανονικό μπορεί να προκαλέσουν ορμονική ανισορροπία. Η χρήση αντισυλληπτικών φαρμάκων ή ακόμα και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να επηρεάσει ορμονολογικά τα κορίτσια. Αποτέλεσμα αυτών των ορμονικών διακυμάνσεων είναι η τριχόπτωση.
- Διατροφή: Μια κακή διατροφή ελλιπής σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και πρωτεΐνη μπορεί να επηρεάσει την υγεία των μαλλιών. Η έλλειψη βιταμινών και σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε άτονα και μη υγιή μαλλιά καθώς και σε απώλεια. Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης και υγιής διατροφής μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην υγεία των μαλλιών.
- Άγχος: Η περίοδος της εφηβείας είναι μια από τις πιο στρεσογόνους περιόδους που βιώνει κάποιος κατά την διάρκεια της ζωής του. Το άγχος της εμφάνισης, της αποδοχής, του σχολείου και των βαθμών μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα άγχους των παιδιών. Ο φυσικός κύκλος της τριχοφυΐας μπορεί επομένως να διαταραχθεί, με αποτέλεσμα την τριχόπτωση, ξεκινώντας με αραίωση των μαλλιών.
- Κληρονομική προδιάθεση: Τα γονίδια και η κληρονομικότητα αποτελούν την πρώτη και βασική αιτία πρόωρης απώλειας μαλλιών. Άτομα με ισχυρή οικογενειακή ιστορία τριχόπτωσης έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να την αντιμετωπίσουν και οι ίδιοι και μάλιστα από νεαρή ηλικία.
ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ;
Το πρώτο βήμα είναι η συνειδητοποίηση του προβλήματος και επίσκεψη σε ιατρικό χώρο για την διάγνωση. Στα DR FIGURA η ιατρική ομάδα θα εξετάσει τον ασθενή και θα λάβει το ιατρικό του ιστορικό. Στη συνέχεια θα κάνει διάγνωση της τριχόπτωσης μέσω κλινικής εξέτασης ώστε να εξετάσει την ποσότητα απώλειας μαλλιών. Εάν τα αίτια της τριχόπτωσης αφορούν την ανδρογενετική αλωπεκία τότε χρειάζονται δραστικές λύσεις που όχι κάποια φαρμακευτική αγωγή.
- Συντηρητικές Θεραπείες: Οι συντηρητικές θεραπείες αφορούν συνήθως ενέσιμες θεραπείες μαλλιών είτε αυτόλογες είτε ετερόλογες. Οι θεραπείες αυτές γίνονται με μικρούς νυγμούς στο τριχωτό της κεφαλής και τα συστατικά εισάγονται και δρουν απευθείας στην περιοχή του προβλήματος. Οι θεραπείες αυτές προσφέρουν αναζωογόνηση και ενδυνάμωση στο τριχωτό της κεφαλής και επαναφέρουν τον όγκο και τη πυκνότητα της τρίχας. Ανάλογα την ανάγκη του καθενός υπάρχει και η αντίστοιχη ενέσιμη θεραπεία.
- Επεμβατική Θεραπεία: Η αποτελεσματικότερη και μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης είναι η μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE. Εφαρμόζεται σε ηλικίες άνω των 20 επιλεκτικά και εφόσον πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Σε κάποιον έφηβο λοιπόν θα πρέπει να γίνεται λεπτομερή αξιολόγηση ώστε να εκτιμηθεί η καταλληλότητα του υποψηφίου.
Τα ιατρεία DR FIGURA σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με την εμπειρία και τη γνώση που διαθέτουν στο κομμάτι της μεταμόσχευσης μαλλιών μπορούν να δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα της τριχόπτωσης.