Νέα

Αλωπεκία: πού οφείλεται και πώς θεραπεύεται

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το 90% των τριχών που υπάρχει στο τριχωτό της κεφαλής βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και μόλις το 10% σε φάση απόπτωσης.

Όταν αυξηθεί το ποσοστό των τριχών που πέφτουν, συντομεύσει δηλαδή ο κύκλος ζωής τους, ξεκινά η απώλεια μαλλιών ή αλωπεκία, με τεράστιο αντίκτυπο στη ψυχολογία, όχι μόνο του άντρα, αλλά και της γυναίκας.

Στον όρο “αλωπεκία” συγκαταλέγονται τα διάφορα είδη τριχόπτωσης – από την ανδρογενετική αλωπεκία, που είναι και η πιο συνηθισμένη, μέχρι τη γυροειδή, ένα σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα που “επιτίθεται” στο πρόσωπο και το σώμα με τη μορφή της απώλειας τριχών. Πέρα από την εποχιακή τριχόπτωση, που θεωρείται παροδική και συνηθισμένη και για την οποία ευθύνεται η αλλαγή του καιρού, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να παρατηρήσει κανείς απώλεια τριχών, έντονη αραίωση ή ακόμα και πλήρη απώλεια μαλλιών.

Οι λόγοι εμφάνισης της αλωπεκίας είναι:

-Κληρονομικότητα

-Ορμονικοί και γυναικολογικοί παράγοντες (τοκετός, εμμηνόπαυση κ.ο.κ.)

-Χρόνιες ασθένειες (σακχαρώδης διαβήτης, νεοπλασίες, αναιμία κ.ά.)

-Χειρουργικές επεμβάσεις

-Πολύχρονη λήψη φαρμάκων (αντισυλληπτικά, αντιθρομβωτικά, αντικαταθλιπτικά κ.ά.)

-Αυτοάνοσα νοσήματα (λύκος, λειχήνες, σαρκοείδωση κ.ά.)

-Τραυματισμοί

-Έλξη μαλλιών (τριχοτιλλομανία)

-Κακή διατροφή (έλλειψη σιδήρου, βιταμινών κ.ο.κ.)

-Άγχος, ψυχαναγκαστικές διαταραχές ή έντονη ψυχολογική φόρτιση

Το πρώτο βήμα είναι να επιβραδύνει ή να αναστείλει κανείς την τριχόπτωση, με το εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας που θα του υποδείξει ο γιατρός. Ανάλογα με την περίπτωση, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει:

Λοσιόν για τοπική χορήγηση ή διά στόματος φαρμακευτική αγωγή: παρότι τα αποτέλεσματα διαρκούν όσο και η αγωγή, είναι συνήθως η πρώτη προσέγγιση για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης, ιδιαίτερα αν το πρόβλημα δεν είναι έντονο ή βρίσκεται ακόμα στην αρχή του. Οι μινοξιδίλη και φιναστερίδη είναι οι αποτελεσματικότερες ουσίες κατά της τριχόπτωσης, αν και κάπου εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει οριστική ιατροφαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της αλωπεκίας.

Φωτοδυναμική θεραπεία για την τριχόπτωση – Hair Energy:

Το ερυθρό φως προκαλεί διέγερση των θυλάκων και προάγει την ανάπτυξη της τρίχας μέσω της κατάλληλης ακτινοβολίας. Μπορεί να εφαρμοστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Είναι κατάλληλη για κάθε τύπο μαλλιών και κάθε ηλικία. Μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες θεραπείες κατά της τριχόπτωσης.

Μεσοθεραπεία:

Είτε έχοντας ως βάση ένα κοκτέιλ βιταμινών, αμινοξέων και ιχνοστοιχείων (ετερόλογη μεσοθεραπεία) είτε τα αυτόλογα συστατικά του πλάσματος και τους αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων από το αίμα του ίδιου του ασθενούς (ύστερα από απλή αιμοληψία και φυγοκέντρηση του αίματος, που περιλαμβάνει η αυτόλογη μεσοθεραπεία) ένα είναι το σίγουρο: η ενέσιμη μεσοθεραπεία αποτρέπει την εξάπλωση της αλωπεκίας, όχι μόνο στους άνδρες, αλλά και στις γυναίκες, και ευνοεί την ανάπτυξη νέας τριχοφυΐας με τη διέγερση της αιμάτωσης των τριχοθυλακίων.

Αν η τριχόπτωση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ο μόνος τρόπος αποκατάστασης της αραίωσης είναι η μεταμόσχευση μαλλιών.

Μέθοδος FUE:

Είναι η δημοφιλέστερη μέθοδος αντιμετώπισης της ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας (ή αλλιώς φαλάκρας,). Προσφέρει πλήρη κάλυψη, χαρίζοντας ένα εξατομικευμένο, εντυπωσιακό και μόνιμο αποτέλεσμα, που εναρμονίζεται πλήρως με το αρχικό μοτίβο του τριχωτού της κεφαλής. Γίνεται με τοπική αναισθησία, οπότε είναι εντελώς ανώδυνη για τον ασθενή. Είναι ελάχιστα επεμβατική και τείνει να αντικαταστήσει την παλιότερη μέθοδο FUT. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν αφήνει καμία ουλή στη δότρια περιοχή, δηλαδή ελαχιστοποιεί οποιονδήποτε κίνδυνο μόλυνσης. Η μέθοδος FUE βασίζεται στην εξαγωγή μοσχευμάτων από μια ζώνη σταθερής τριχοφυΐας με όργανα μικροχειρουργικής επέμβασης και στην επανατοποθέτηση τους στην πάσχουσα περιοχή ένα προς ένα, ώστε να επιτευχθεί ένα φυσικό κι αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα. Έχει μικρό χρόνο αποθεραπείας (γύρω στις 7 μέρες). Τα αποτελέσματά της, που αρχίζουν να φαίνονται από τους πρώτους μήνες, ολοκληρώνονται στους 12 μήνες.

Μάθετε περισσότερα:

Ουλωτική αλωπεκία: πού οφείλεται και πώς θεραπεύεται


    Διάβασα και αποδέχομαι την πολιτική απορρήτου της εταιρείας (*Απαιτείται)