Νέα

Γυναικομαστία: τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Ως γυναικομαστία- ανδρική μεγαλομαστία ορίζουμε τη συγκεντρική και ομότιμη διόγκωση του μαζικού αδένα και του περιμαστικού λίπους στους άνδρες.

Εκδηλώνεται στο μεγαλύτερο της ποσοστό αμφοτερόπλευρα και είναι η πιο συχνά απαντώσα διαταραχή του ανδρικού μαστού.

Η εμφάνιση της γυναικομαστίας έχει μεγάλη συσχέτιση με την ηλικία. Εμφανίζεται συνήθως στην εφηβική ηλικία και αφορά περισσότερο από το 65% των εφήβων και πάνω από το 40% των ενηλίκων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η γυναικομαστία είναι ιδιοπαθής, καθώς δεν ανευρίσκεται κάποια υποκείμενη αιτία. Συνήθως αποτελεί το σύμπτωμα ενδοκρινολογικών νοσημάτων, μπορεί όμως να οφείλεται και σε παρενέργεια φαρμάκων ή τοξικών ουσιών.

Η γυναικομαστία, ανάλογα με τα αίτια του προβλήματος, μπορεί να χωριστεί σε δύο διαφορετικές κατηγορίες:

• Στην αληθή γυναικομαστία που οφείλεται σε πραγματικό πολλαπλασιασμό γαλακτοφόρων πόρων και του αδένος.

• Στην ψευδογυναικομαστία που μπορεί να οφείλεται σε εναπόθεση λίπους λόγω παχυσαρκίας ή σε περίσσεια δέρματος μετά από απώλεια βάρους.

Αντιμετώπιση

Για τη σωστή αντιμετώπιση της γυναικομαστίας, θα πρέπει πρώτα να γίνεται λεπτομερής κλινική ή και εργαστηριακή εξέταση για τη σωστή διάγνωση και να λαμβάνεται υπόψιν το μέγεθος του μαζικού αδένα, η περίσσεια του λίπους και η συνύπαρξη ή όχι χαλάρωσης.

Αναίμακτη λιποαναρρόφηση μαστών

Στην περίπτωση περίσσειας λιπώδους ιστού, διενεργείται χειρουργική αντιμετώπιση της γυναικομαστίας με λιποαναρρόφηση στην περιοχή των μαστών.

Πρόκειται για την πλέον σύγχρονη χειρουργική τεχνική κατά την οποία μέσα από πολύ μικρές οπές, απομακρύνεται ομοιόμορφα το περιττό υποδόριο λίπος από την περιοχή του στήθους.
Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και μόνιμο, με μηδενικό χρόνο αποθεραπείας. Ο ασθενής επανέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες την ίδια ή την επόμενη ημέρα.

Υποδόριος Μαστεκτομή

Αποτελεί την κλασική χειρουργική μέθοδο κατά την οποία διενεργείται μαστεκτομή χωρίς αφαίρεση δέρματος μέσω μίας τομής στο κατώτερο όριο μεταξύ θηλής και δέρματος. Η μέθοδος αυτή προτιμάται όταν πέρα από την περίσσεια του λίπους συνυπάρχει και υπερτροφικός μαζικός αδένας (μαστός).

Επέμβαση ανόρθωσης του στήθους

Σε κάποιες περιπτώσεις όπου εκτός από τη γυναικομαστία συνυπάρχει και έντονη χαλάρωση του δέρματος και πτώση του μαστού προτιμάται η ταυτόχρονη επέμβαση ανόρθωσης του στήθους (μαστοπηξία).


    Διάβασα και αποδέχομαι την πολιτική απορρήτου της εταιρείας (*Απαιτείται)