Νέα

Η παχυσαρκία ως κρίσιμος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου

Η παχυσαρκία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την εμφάνιση καρκίνου

Παχυσαρκία και διατροφή! Ο αριθμός των παχύσαρκων τα τελευταία 40 χρόνια έχει διπλασιαστεί ενώ ο καρκίνος αποτελεί βασική αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Είναι δεδομένο πως στις μέρες μας η παχυσαρκία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πληθώρα ασθενειών.

Συγκεκριμένα έχει βρεθεί ότι το παραπανίσιο λίπος στο σώμα αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση 11 μορφών καρκίνου. Επίσης έχει βρεθεί πως 3 στους 4 ανθρώπους αναμένεται να είναι υπέρβαροι έως το 2035…

Μετά από μελέτη που δημοσιεύθηκε σε βρετανικό ιατρικό περιοδικό (BMJ) ανακαλύφθηκε πως για κάθε αύξηση 5 μονάδων του ΔΜΣ, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Στους άνδρες κατά 9% και κατά 56% στην εμφάνιση καρκίνου του χοληφόρου συστήματος. Αντίστοιχα για τις γυναίκες για κάθε αύξηση της αναλογίας μέσης γοφών κατά 0,1 το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας ήταν αυξημένο κατά 21%.

-Σε τι ηλικίες μπορεί να εμφανιστεί;

Παλιότερα θεωρούνταν πως ο καρκίνος είναι νόσος των ατόμων άνω των 50 ετών. Πλέον όμως παρατηρείται αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του σε νεαρά άτομα. Σύμφωνα με ανασκόπηση ανακαλύφθηκε ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης 13 διαφορετικών ειδών καρκίνου σε νεαρά άτομα. Το 2016, 1 στους 10 καρκίνους του μαστού και 1 στους 4 καρκίνους του θυρεοειδούς αδένα αφορούσε άτομα ηλικίας 20-44 ετών.

Σε έρευνα που έγινε στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Case Western Reserve ανακάλυψαν πως όσον αυξάνονταν τα επίπεδα της παχυσαρκίας σε νεαρούς ενήλικες, τόσο αυξάνονταν και τα ποσοστά καρκίνου.

Συγκεκριμένα, τα άτομα με ΔΜΣ πάνω από 30kg/m2 ήταν πιθανότερο να εκδηλώσουν επιθετικές νεοπλασίες απ’ ό,τι οι νορμοβαρείς.

Σε άλλη μελέτη που έγινε σε 1,1 εκατομμύριο Ισραηλινούς άνδρες βρέθηκε ότι τα άτομα που ήταν υπέρβαρα σε ηλικία 16-19 ετών, είχαν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου έως την ηλικία των 48 ετών.

Επίσης μια άλλη μελέτη έδειξε πως νεαρά άτομα που εμφάνιζαν κοιλιακή παχυσαρκία είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πολλαπλό μυέλωμα (μορφή καρκίνου στον μυελό των οστών) από τους νορμοβαρείς.

Συμπερασματικά προκύπτει πως ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι καθοριστικός για το προσδόκιμο ζωής του ατόμου. Όσο αυξάνεται ο ΔΜΣ τόσο πιο μεγάλο το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου.

 

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Δημήτρης Χουτόπουλος


    Διάβασα και αποδέχομαι την πολιτική απορρήτου της εταιρείας (*Απαιτείται)