Νέα

Μεταμόσχευση μαλλιών στην Ελλάδα ή στην Τουρκία;

Γιατί να προτιμήσετε την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας για μεταμόσχευση μαλλιών; 

Περισσότερες από 400 κλινικές κάνουν μεταμόσχευση μαλλιών μόνο στην Κωνσταντινούπολη. Μήπως όμως “όπου λαλούν πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει;”

Σε “βιομηχανία” έχει καταλήξει η εν λόγω ιατρική επέμβαση στην Τουρκία. Όλο και περισσότεροι άντρες από όλον τον κόσμο εναποθέτουν όλες τους τις ελπίδες στους “καλλιεργητές μαλλιών”. Έτσι συνηθίζονται να αποκαλούνται στη γειτονική μας χώρα οι εν λόγω γιατροί. Με τη σειρά τους επαίρονται ότι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τις υπόλοιπες χώρες.

Είναι όμως η επιτυχία των επεμβάσεων ανάλογη της μεγάλης κοσμοσυρροής; 

Καταρχήν, είναι αλήθεια πως εδώ και δεκαετίες η Τουρκία φημίζεται για τις εξαιρετικά ειδικευμένες κλινικές μεταμόσχευσης μαλλιών σε όλη την χώρα. Ο αριθμός των επεμβάσεων αυξάνεται κατακόρυφα. Κύριος λόγος είναι όχι, φυσικά, γιατί απέκτησε ξαφνικά καλά καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ο τουριστικός κλάδος στην Τουρκία υπέστη τεράστιο πλήγμα. Η τοπική επιχειρηματικότητα, λοιπόν, έπρεπε να τον αναγεννήσει μέσα από τις στάχτες του, μεταβάλλοντας ή πολλαπλασιάζοντας τους λόγους προσέλκυσης τουριστών στην χώρα. Έτσι, γεννήθηκε ο ιατρικός τουρισμός, που κατέληξε να αποφέρει σήμερα τεράστια κέρδη στην τουρκική οικονομία.

“Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κλείσετε το αεροπορικό σας εισιτήριο. Τα υπόλοιπα, τα φροντίζουμε εμείς”, μας ενημερώνει η σχετική διαφήμιση στην κεντρική σελίδα του site μιας κλινικής μεταμόσχευσης μαλλιών στην Τουρκία. Πράγματι, αν θέλει να συνδυάσει κανείς “το τερπνόν μετά του ωφελίμου”, δεν επισκέπτεται τη γειτονική μας χώρα μόνο για την εμφύτευση μαλλιών. Οι εν λόγω κλινικές προσφέρουν πακέτα. Περιλαμβάνουν από προσωπικό οδηγό (από / προς το αεροδρόμιο και την κλινική) μέχρι διαμονή σε ξενοδοχεία. Γεύματα σε εστιατόρια και εκδρομές στην πόλη, σε σημείο που η Τουρκία να παρουσιάζεται ως ένας από τους ειδυλλιακότερους προορισμούς για τέτοιου είδους επεμβάσεις.

Τι κρύβεται, όμως, πίσω από αυτόν τον τίτλο; Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα σε μια χώρα, όπου ο παραδοσιακός τουρισμός είναι σε ύφεση;

Για την ακρίβεια, η τουρκική κυβέρνηση επιχορηγεί τον ιατρικό τουρισμό σε ποσοστό 40%. Προϋπόθεση να διεξάγει τακτικούς υγειονομικούς ελέγχους στις κλινικές, προκειμένου να διασφαλίζεται η ορθή λειτουργία τους. Μάλιστα, ο ανταγωνισμός μεταξύ τους είναι τόσο μεγάλος. Η ανάγκη για ολοένα και χαμηλότερες τιμές ώθησε στην πρόσληψη μη καταρτισμένου προσωπικού. 

Η Διεθνής Εταιρία Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών (ISHRS) έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης, προκειμένου να προειδοποιήσει τους ανυποψίαστους ασθενείς για τους κινδύνους που εγκυμονούν στις μη – καταρτισμένες κλινικές μεταμόσχευσης μαλλιών. 

Επομένως, δεν είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς ότι διακυβεύεται η υγεία του ασθενούς, αν επιλέξει την Τουρκία για την εν λόγω επέμβαση.

Οι σπουδαιότεροι λόγοι που καθιστούν την Ελλάδα ιδανικότερη επιλογή για μεταμόσχευση μαλλιών συνοψίζονται παρακάτω: 

Η εμφύτευση μαλλιών απαιτεί τον μετεγχειρητικό έλεγχο, την επιβεβαίωση δηλαδή ότι “τα πάντα πήγαν ρολόι”. Με άλλα λόγια, την παραμονή άλλων δυο ή τριών ημερών μετά την επέμβαση, αν αυτή έχει γίνει σε μια ξένη χώρα. Αν δεν σκοπεύετε να κάνετε διακοπές, κάτι τέτοιο θα είναι ασύμφορο για την τσέπη σας. 

– Στην Ελλάδα, όμως, όπου η μεταμόσχευση μαλλιών δεν έχει αναχθεί σε παράγοντα αύξησης του αριθμού τουριστών. Η ασφάλεια του ασθενούς είναι σημαντικότερη από την άνθιση του τουρισμού ή την αύξηση της οικονομίας.

– Παράλληλα, στη χώρα μας, η διάγνωση (του κατά πόσον είναι εφικτή η εμφύτευση) δε θα χρειαζόταν να γίνει ποτέ εξ αποστάσεως. Αρκεί ένα προγραμματισμένο ραντεβού στην κλινική της προτίμησής σας. 

– Στις κλινικές της Τουρκίας, ενίοτε δεν είναι γιατροί εκείνοι που αναλαμβάνουν την εμφύτευση. Αναλαμβάνουν βοηθοί ή νοσηλευτές που έχουν παρακολουθήσει την ανάλογη εκπαίδευση. Οι ειδικευμένοι γιατροί είναι παρόντες μόνο στις δύσκολες περιπτώσεις ή όταν προκύπτουν επιπλοκές. 

Τι άλλο ισχύει;

– Αν κάτι πάει στραβά μετά το πέρας της επέμβασης, όπως (από μια λοίμωξη έως ένα μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα,) θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αποζημιωθεί κανείς λόγω απόστασης. 

– Όταν η ποσότητα υπερισχύει της ποιότητας, αναμενόμενο είναι πως οι μη επαγγελματίες στον τομέα της υγείας θα είναι περισσότεροι από τους επαγγελματίες. 

– Είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να επιλέξει κανείς μια αξιόπιστη λύση στο πρόβλημά του μέσω Ίντερνετ. Μάλιστα, πολλές “συστάσεις” στα ανάλογα forum είναι στην πραγματικότητα πληρωμένη διαφήμιση από τις κλινικές.  

– Ο μεγάλος αριθμός των κλινικών καθιστά δύσκολους έως αδύνατους τους ελέγχους ποιότητας. Οι συγκεκριμένοι διεξάγονται από το υπουργείο “κατόπιν ειδοποίησης”. Τους δίνεται το χρονικό περιθώριο να είναι εντελώς “νόμιμοι” όταν γίνει ο έλεγχος.

– Λόγω ανταγωνισμού, οι κλινικές εμφύτευσης μαλλιών χαμηλού κόστους εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους. Η Διεθνής Εταιρία Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών προειδοποιεί, “δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι λοιμώξεις (και άλλα προβλήματα υγείας) από μεταμοσχεύσεις μαλλιών που γίνονται από μη εξειδικευμένο προσωπικό.” 

– Στις αξιόπιστες κλινικές, όπου την μεταμόσχευση μαλλιών αναλαμβάνουν ειδικευμένοι γιατροί, οι τιμές είναι στην πραγματικότητα ίδιες με τις τιμές στην Ελλάδα.

Αλήθεια, αξίζει να πάρει κανείς το ρίσκο, επιλέγοντας να εμπιστευτεί τη μεταμόσχευση των μαλλιών του σε μια ξένη χώρα;

Αν το άρθρο μας σας φάνηκε ενδιαφέρον ενημερωθείτε για τις προσφορές μας: Προσφορές


    Διάβασα και αποδέχομαι την πολιτική απορρήτου της εταιρείας (*Απαιτείται)