Νέα

Νόσος Alzheimer – 6 τρόποι για να την αντιμετωπίσετε

Η νόσος του Alzheimer χαρακτηρίζεται από προοδευτική βλάβη στα νευρικά κύτταρα και τις συνδέσεις τους. Το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό και περιλαμβάνει απώλεια μνήμης, μειωμένη σκέψη, δυσκολίες με λεκτική επικοινωνία, ακόμα και αλλαγές προσωπικότητας.

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου του Alzheimer. Μερικά από αυτά δεν μπορείτε να ελέγξετε, όπως η ηλικία, το φύλο και το οικογενειακό ιστορικό. Αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο σας.
Οι βασικοί άξονες ενός υγιεινού τρόπου ζωής – η άσκηση, η παρακολούθηση του βάρους σας – φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο της Νόσου Alzheimer.
Αν και δεν υπάρχουν σίγουροι τρόποι για την πρόληψη της νόσου του Alzheimer, ακολουθώντας τα παρακάτω πέντε βήματα, μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο για την ασθένεια αυτή και να ενισχύσετε τη γενική σας υγεία.
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.
  • Ελέγξτε την περίμετρο της μέσης σας.
Για να μετρήσετε με ακρίβεια τη μέσης σας, χρησιμοποιήστε μια μεζούρα και μετρήστε το στενότερο τμήμα της (συνήθως στο ύψος του ομφαλού και 2 εκατοστά επάνω). Βάση των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας συνιστά η μέτρηση της μέσης να μην υπερβαίνει τα 88 εκατοστά για τις γυναίκες και τα 102 εκατοστά για τους άνδρες.
  • Τρώτε συνειδητά.
Δώστε έμφαση στα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνες και κυρίως του συμπλέγματος Β και στα τρόφιμα ολικής αλέσεως.
Επιλέγετε καλές πηγές πρωτεϊνών όπως ψάρια, άπαχα πουλερικά και όσπρια. Συν τα καλά λιπαρά (πχ το ελαιόλαδο και τα ω3).
Μειώστε τις περιττές θερμίδες από γλυκά, αναψυκτικά, λευκό ψωμί ή άσπρο ρύζι, ανθυγιεινά τρόφιμα, τηγανητά και γρήγορα σνακ.
Να είστε προσεκτικοί στο μέγεθος των μερίδων.
  • Αποφύγετε το αλκοόλ.
  • Ασκηθείτε τακτικά.
Αυτό το απλό βήμα κάνει σπουδαία πράγματα για το σώμα σας. Η τακτική σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους, της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης.
Η μέτρια έως έντονη αερόβια άσκηση (περπάτημα, κολύμβηση, ποδηλασία, κωπηλασία) μπορεί επίσης να βοηθήσει να απομακρύνει το σωματικό λίπος και το κοιλιακό λίπος με την πάροδο του χρόνου. Στόχος για 2 1/2 έως 5 ώρες εβδομαδιαία βιαστικό περπάτημα ή δοκιμάστε μια έντονη άσκηση όπως τζόκινγκ για το ήμισυ τις ώρας
  • Παρακολουθήστε την υγεία σας κάνοντας εξετάσεις.
Εκτός από την παρακολούθηση του βάρους και της μέσης σας, ρωτήστε το γιατρό σας εάν η χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, η αρτηριακή σας πίεση και το σάκχαρο του αίματος βρίσκονται μέσα σε υγιείς περιοχές.
Η άσκηση, η απώλεια βάρους αν χρειαστεί, μπορούν να βοηθήσουν να διατηρήσουν αυτούς τους αριθμούς στο στόχο. Συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο σας για την σωστή απώλεια κιλών και σωστών διατροφικών συμβουλών για την επίτευξη ενός υγιούς αποτελέσματος.
Figura Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Τσάλλου Νίκη


    Διάβασα και αποδέχομαι την πολιτική απορρήτου της εταιρείας (*Απαιτείται)