Νέα

Οι γυναίκες προτιμούν τους φαλακρούς: μύθος ή αλήθεια;

Οι γυναίκες προτιμούν τους φαλακρούς: μύθος ή αλήθεια;

Φαλακροί όλοι του κόσμου ενωθείτε! Τα νέα είναι κάτι παραπάνω από ευχάριστα. Μια νέα έρευνα καταρρίπτει τη θεωρία ότι τα μαλλιά είναι δείγμα κύρους, ανδρισμού και υπερηφάνειας.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, που έκαναν έρευνα για την ανδρογενετική αλωπεκία, το επιβεβαιώνουν. Οι φαλακροί άνδρες (αλλά και όσοι τα ξυρίζουν) φαντάζουν πιο κυριαρχικοί συγκριτικά με όσους έχουν μαλλιά. Αρκεί όμως μια έρευνα για να αλλάξει την κοσμοθεωρία που είχαμε ως τώρα;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στην πρώτη μελέτη, άντρες και γυναίκες που φοιτούσαν στο πανεπιστήμιο κλήθηκαν να αξιολογήσουν φωτογραφίες ανδρών, με βάση την ελκυστικότητα, την εμπιστοσύνη και την κυριαρχία.

Στο δεύτερο μέρος της μελέτης, οι ερευνητές είχαν μια ομάδα συμμετεχόντων για να αξιολογήσουν τις φωτογραφίες ανδρών με πυκνά μαλλιά. Μια άλλη ομάδα βαθμολόγησε τους ίδιους άνδρες, αφού όμως είχαν “απομακρύνει” ψηφιακά τα μαλλιά τους. Επειδή μόνο τα μαλλιά τους είχαν τροποποιηθεί, οι διαφορές τους οφείλονταν μόνο στη φαλάκρα.

Αυτή τη φορά, οι φαλακροί άντρες βαθμολογήθηκαν ως:

-13% πιο κυρίαρχοι

-6% με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

-10% πιο αρρενωποί

-περίπου 1 ίντσα (δηλαδή 2,54 cm) ψηλότεροι

-13% ισχυρότεροι

-σχεδόν 4 χρόνια μεγαλύτεροι σε ηλικία

Η μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η αντίληψη των φαλακρών ανδρών ως πιο κυρίαρχων σημαίνει ότι “θα είναι καλύτεροι στις οικονομικές διαπραγματεύσεις”. Το τρίτο μέρος της έρευνας,  δε βασιζόταν σε οπτικό, αλλά σε περιγραφικό υλικό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εντελώς φαλακροί άντρες θεωρούνταν πιο κυρίαρχοι, πιο αρσενικοί και ισχυρότεροι και είχαν οριακά καλύτερες ηγετικές ικανότητες. “Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι, αν και το χαρακτηριστικό της φαλάκρας μειώνει τη φυσική ελκυστικότητα του ανθρώπου, αυξάνει την κοινωνική του κυριαρχία,”.

Πράγματι, η εξωτερική μας εμφάνιση μαρτυρά ως κάποιο βαθμό την κοινωνική θέση μας, την καριέρα μας, το είδος των ανθρώπων με τους οποίους συσχετιζόμαστε κ.ο.κ. Πόσο συχνά αντλούμε συμπεράσματα για την προσωπικότητα κάποιου, κρίνοντας την εξωτερική του εμφάνιση; Για παράδειγμα, τα μικρά μάτια και τα λεπτά χείλη υποδηλώνουν κυριαρχία (τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες,). Τα μεγάλα μάτια και χείλη μαρτυρούν υποταγή. Ποιος υποτιμά το γεγονός ότι μια όμορφη εξωτερική εμφάνιση αρκεί για να σου ανοίξει τις πόρτες στη ζωή;

Αν κάτι τέτοιο ισχύει στην πραγματικότητα, για ποιους λόγους προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι γυναίκες προτιμούν τους φαλακρούς;

Με μια πρώτη ανάγνωση, θα έλεγε κανείς ότι οι γυναίκες δεν προτιμούν τους μετροσέξουαλ – ασχέτως αν έχουν ή όχι μαλλιά. Ένας φαλακρός άνδρας δε θα περνούσε ατέλειωτες ώρες μπροστά στον καθρέφτη φτιάχνοντας τα μαλλιά του, οπότε κάτω από αυτό το πρίσμα δεν μας προκαλεί εντύπωση που η ανδρογενετική αλωπεκία είναι άρρηκτα συνδυασμένη με την αρρενωπότητα και την κυριαρχία.

Παράλληλα, όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η πρώτη εντύπωση. H ύπαρξη φαλάκρας απομακρύνει την προσοχή της γυναίκας από την περιοχή των μαλλιών και την οδηγεί κατευθείαν στα μάτια του άντρα. Η επαφή με τα μάτια είναι ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία της γλώσσας του σώματος. Πολλοί ερευνητές έχουν πει ότι, όταν γίνεται σωστά, εδραιώνει ευκολότερα την εμπιστοσύνη μεταξύ τους, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία μιας αληθινής σχέσης.

Παρ’ όλα αυτά, για να επιστρέψουμε στην έρευνα, η επικρατούσα θεωρία ήταν ότι ένα αθλητικό κορμί σε συνδυασμό με ένα τελείως ξυρισμένο  (ή φαλακρό) κεφάλι συνδέεται με την αρρενωπότητα και την κυριαρχία.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αυξημένη τεστοστερόνη συνδέεται, όχι μόνο με τις αμέτρητες ώρες στο γυμναστήριο, αλλά και με το πρόβλημα της τριχόπτωσης.

Ειδικότερα, μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Αμερικανό γιατρό James B. Hamilton κατά τη δεκαετία του ’60 απέδειξε ότι άνδρες με μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό τους, διατηρούσαν τα μαλλιά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Βέβαια, η ανδρογενετική αλωπεκία είναι ένα πολύ πιο περίπλοκο φαινόμενο για να συνδυαστεί απλά και μόνο με τα χαμηλά επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα, συν ότι εμπλέκονται και πόσα ακόμα γονίδια που επηρεάζουν το θύλακα της τρίχας. Επομένως, θα ήταν λάθος να αποδώσει κάποιος την αρρενωπότητά του μόνο και μόνο στο γεγονός ότι χάνει τα μαλλιά του..!

Ταυτόχρονα, οι άνδρες με αραίωση ήταν αυτοί που έδωσαν πολύ χειρότερα αποτελέσματα σε σχέση με τους φαλακρούς ή με τους άνδρες με πυκνά μαλλιά.

Οπότε, τα αποτελέσματα τέτοιων ερευνών, αντί να μας οδηγούν αποκλειστικά στο συμπέρασμα πως οι φαλακροί άνδρες φαίνονται πιο κυρίαρχοι και σίγουροι στα μάτια του αντίθετου φύλου. Μάλλον θα πρέπει να μας κάνουν να αναρωτηθούμε αν οι άνδρες με αδύναμα μαλλιά έχουν δυο επιλογές. Να ξυρίσουν εντελώς το κεφάλι τους ή να αποκτήσουν και πάλι υγιή και πυκνά μαλλιά, επιλέγοντας μια σίγουρη μέθοδο καταπολέμησης της τριχόπτωσης.

Το συμπέρασμα της έρευνας που έχει επίσης ενδιαφέρον είναι ότι ένας άνδρας χωρίς τρίχες στο πρόσωπο είναι λιγότερο φοβιστικός από έναν άντρα με τρίχες. Ένας φαλακρός είναι πιο φοβιστικός από έναν άντρα με μαλλιά!

Η αλήθεια είναι πως το μεγαλύτερο ποσοστό των φαλακρών θα συμφωνούσαν ότι η φαλάκρα θεωρείται σέξι.

Αν ισχύει, όμως, κάτι τέτοιο, γιατί οι περισσότεροι άνδρες που έρχονται αντιμέτωποι με την τριχόπτωση, προτιμούν να ξαναποκτήσουν τη χαμένη αυτοπεποίθηση που τους δίνουν τα πυκνά και υγιή μαλλιά; Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν, άλλωστε, ότι περίπου 50% των ανδρών θα έχουν κάνει φαλάκρα μέχρι την ηλικία των 50. Οι στατιστικές λένε ότι μέχρι την ηλικία των 35, περίπου το 66% των ανδρών χάνουν σημαντική ποσότητα τριχών από το κεφάλι τους. 55,8% των ανδρών έχουν σημαντική απώλεια μαλλιών.

Τέλος, αυτό που εκπλήσσει είναι γιατί οι άνδρες δαπανούν σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, στην προσπάθειά τους να κρύψουν ή να αντιστρέψουν τη φυσική απώλεια της τρίχας τους. Τη στιγμή μάλιστα που η τριχόπτωση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη “διαταραχή της εικόνας του σώματος”, με την κακή αυτοεκτίμηση, ακόμα και με την κατάθλιψη.

Οπότε, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η φαλάκρα στους άνδρες θεωρείται μια μη απειλητική μορφή κοινωνικής κυριαρχίας. Πράγματι, υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της Ιστορίας και της λογοτεχνίας που αποδεικνύει ότι οι γυναίκες, πέρα από την εξωτερική εμφάνιση του άνδρα, έλκονται επίσης από τη δεσπόζουσα θέση του.

Ωστόσο, θα ήταν κάπως επιφανειακό να συμπεράνει κανείς πως οι γυναίκες προτιμούν τους φαλακρούς.

Εξάλλου, διάφοροι τύποι ανδρών στο διάβα της Ιστορίας και διάφορα πρότυπα άνδρα είχαν ένα κοινό παρανομαστή: την πλούσια κόμη τους. Και την αναμφισβήτητη μαχητικότητά τους.

 

 


    Διάβασα και αποδέχομαι την πολιτική απορρήτου της εταιρείας (*Απαιτείται)