Νέα

Τι είναι η τοπική θεραπεία τριχόπτωσης με Μινοξιδίλη

Η μινοξιδίλη αποτελεί την ευρύτερα διαδεδομένη τοπική θεραπεία τριχόπτωσης και αραίωσης.

Ο μηχανισμός δράσης αυτού του φαρμακευτικού παράγοντα βασίζεται, κυρίως,  στην αγγειοδασταλτική του δράση. Διευκολύνει την οξυγόνωση και την ροή του αίματος στους θύλακες και αυξάνει τον ρυθμό ανάπτυξης της τρίχας. Επίσης προωθείται και η επιμήκυνση της αναγενούς φάσης με ταυτόχρονη μείωση της διάρκειας της τελογενούς φάσης του κύκλου ζωής της τρίχας.

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι μία μορφή τριχόπτωσης που εμφανίζεται σε άνδρες και γυναίκες, συνήθως μεταξύ 20 και 50 ετών. Δημιουργεί σταδιακά διάφορες αραιώσεις στο κεφάλι, συνήθως στην εμπρόσθια γραμμή, στους κροτάφους και στο πάνω μέρος του κεφαλιού μέχρι σε βαθμό λείανσης. Συχνότερα και σε μεγαλύτερο βαθμό εμφανίζεται στους άνδρες. Οφείλεται κυρίως στην επίδραση των ανδρογόνων στους θύλακες των μαλλιών και σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Φαρμακευτικά σκευάσματα με μινοξιδίλη για τοπική εφαρμογή είναι σε μορφή lotion και αφρού σε συγκεντρώσεις 2% και 5%. Πρόκειται για χημικό παράγωγο που έχει έγκριση από τον ΕΟΦ και τον FDA (Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων). Η εφαρμογή 1ml στο δέρμα του κεφαλιού δύο φορές την ημέρα επιφέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα μετά από 26-52 βδομάδες. Στην κορυφή του κεφαλιού (στεφάνι) παρουσιάζεται, συνήθως, αισθητή βελτίωση, ενώ στη μετωπιαία γραμμή μικρότερη.

Για ενίσχυση του αποτελέσματος μπορούν να πραγματοποιηθούν και εγχύσεις μινοξιδίλης στις περιοχές της αραίωσης. Πρόκειται για οικονομικά προσιτή λύση, ωστόσο επισύρει μακροχρόνια συμμόρφωση με την αγωγή, καθώς σε διαπιστωμένη ανδρογενετική αλωπεκία επιβάλλεται η χρήση δια βίου.

Πρόσφατες έρευνες εστιάζουν στη συνεργιστική χρήση λοσιόν μινοξιδίλης, φιναστερίδης και δουταστερίδης.

Επιπρόσθετα, η μινοξιδίλη αποτελεί απαραίτητο εργαλείο στην περίοδο που ακολουθεί μετά τη μεταμόσχευση τριχοθυλακίων με τη χρήση της μεθόδου FUE (Follicular Unit Extraction).

Οι ελάχιστες παρενέργειες της θεραπείας με μινοξιδίλη συνδέονται με ερεθιστική δερματίτιδα και ξηρότητα στο τριχωτό της κεφαλής που εύκολα αντιμετωπίζονται με τοπικά σκευάσματα.


    Διάβασα και αποδέχομαι την πολιτική απορρήτου της εταιρείας (*Απαιτείται)