Νέα

Τριχόπτωση: πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται;

Τριχόπτωση: πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται; Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της τριχόπτωσης.

Τριχόπτωση; Ιδιαίτερα από την ηλικία των 40 και έπειτα σε μερικές περιπτώσεις η αλωπεκία είναι αναπόφευκτη.

Ενίοτε η τριχόπτωση είναι εντελώς ξαφνική και άλλες φορές δε γίνεται αμέσως αντιληπτή. Αυτό το γεγονός καθυστερεί, όχι μόνο τη διάγνωση, αλλά και τη θεραπεία. Κι ενώ στους άνδρες η αραίωση κατά μήκος της μετωπιαίας γραμμής και των κροτάφων είναι “σήμα κατατεθέν” της τριχόπτωσης, στις γυναίκες η αραίωση των μαλλιών είναι διάχυτη, παρατηρείται δηλαδή σε όλη την έκταση του τριχωτού. 

Πού οφείλεται;

Η  τριχόπτωση αποτελεί ένα σημαντικό και πολυσύνθετο πρόβλημα με πολλά και διαφορετικά αίτια. Τα πιο συχνά συνοψίζονται παρακάτω:

-Κληρονομική προδιάθεση

-Ενδοκρινολογικές παθήσεις (όπως διαταραχές του θυρεοειδή, όπως υπερθυρεοειδισμός και υποθυρεοειδισμός)

-Δερματολογικές ασθένειες

-Χρόνιες παθήσεις (π.χ. διαβήτης ή αναιμία)

-Αυτοάνοσα νοσήματα

-Τραυματισμοί και εγκαύματα

-Υψηλός πυρετός

-Φαρμακευτική αγωγή (αντισυλληπτικά, αντιθρομβωτικά, διουρητικά, αντικαταθλιπτικά κ.ά.)

-Υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α

-Αυστηρές δίαιτες ή διατροφή φτωχή σε σίδηρο, ψευδάργυρο, πρωτεΐνες, φυλλικό οξύ κ.ά. 

-Ψυχολογικοί παράγοντες (έντονο άγχος, συναισθηματική φόρτιση, ψυχαναγκαστική συμπεριφορά κ.ά.)

-Κάπνισμα

Βέβαια, δεν είναι ίδιοι όλοι οι τύποι τριχόπτωσης. Γι’ αυτό το λόγο η σωστή διάγνωση του προβλήματος μπορεί να οδηγήσει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του. 

Ποιοι τύποι τριχόπτωσης υπάρχουν;

εποχική τριχόπτωση παρατηρείται συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν χάνονται περισσότερες τρίχες από το φυσιολογικό όριο, που είναι 50-100 τρίχες την ημέρα. Ευτυχώς, το συγκεκριμένο είδος τριχόπτωσης είναι αναστρέψιμο και δε χρήζει ιδιαίτερης ανησυχίας. 

-H ανδρογενετική, που παρατηρείται συνήθως στους άνδρες, είναι κυρίως κληρονομική και στις γυναίκες διακρίνεται από την αισθητή αραίωση στην κορυφή του κεφαλιού. 

γυροειδής αλωπεκία πρόκειται για αραίωση που εμφανίζεται σε κατά τόπους περιοχές του τριχωτού: είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα άγνωστης αιτιολογίας και διάρκειας, κατά τη διάρκεια του οποίου το ανοσοποιητικό επιτίθεται στα τριχοθυλάκια, επειδή τα θεωρεί “ξένο σώμα”. 

ουλωτική αλωπεκία συνεπάγεται με μόνιμη απώλεια των τριχών, που στη συνέχεια αντικαθίστανται με ουλές. Οφείλεται σε διάφορες φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος, νεοπλασίες ή αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο ερυθηματώδης λύκος. 

τραυματική αλωπεκία μπορεί να είναι ψυχαναγκαστικής φύσης, όπως π.χ. η τριχοτιλλομανία, κατά τη διάρκεια της οποίας το ίδιο το άτομο ευθύνεται για την αραίωση των μαλλιών του από ακούσιο τράβηγμα ή είναι αποτέλεσμα έλξης από επανειλλημένο σφιχτό τράβηγμα των μαλλιών, όπως π.χ. στην αυστηρή αλογοουρά. 

Τριχόπτωση

Τριχόπτωση

Πώς αντιμετωπίζεται;

Ανάλογα με το είδος της αραίωσης, αλλά και το μέγεθος του προβλήματος, ο γιατρός θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία για να σταματήσει ή για να επιδιορθώσει τη μείωση της πυκνότητας των μαλλιών σας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το ιστορικό σας. Η αναζήτηση της αιτίας που κρύβεται πίσω από την τριχόπτωση είναι η αφετηρία της κατευθυντήριας γραμμής που θα ακολουθήσετε με τις υποδείξεις του γιατρού σας. Θα σας προμηθεύσει με το εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας, έχοντας αναλύσει το πρόβλημά σας ψηφιακά με τη βοήθεια του τριχογράμματος.

Οι συνηθέστερες θεραπείες της τριχόπτωσης περιλαμβάνουν:

Μεσοθεραπεία μαλλιών:

Ιδανική θεραπεία κατά την έναρξη του προβλήματος της τριχόπτωσης, αποκαθιστά τα αδύναμα μαλλιά κι επιβραδύνει την αραίωση, αφού ένα ειδικό κοκτέιλ βιταμινών, αυξητικών παραγόντων, αμινοξέων, ιχνοστοιχείων, αντιοξειδωτικών και άλλων δραστικών συστατικών εγχύεται στο δέρμα, για να ενισχύσει την ανάπτυξη της τρίχας και να αποτρέψει τον εφιάλτη μιας πιθανής αλωπεκίας. 

Φωτοδυναμική με Hair Energy: 

Η χρήση laser χαμηλού μήκους κύματος έχει θεαματικά αποτελέσματα στην αποφυγή της αραίωσης, με την απαραίτητη προϋπόθεση να μην βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Το Hair Energy εκμεταλλεύεται τις ιδιότητες του κόκκινου φωτός, για να αναπλάσει τα κύτταρα, να αυξήσει την αιματική κυκλοφορία και, εν τέλει, να περιορίσει ή να καθυστερήσει την τριχόπτωση. Μετά το laser, εφαρμόζεται ειδική αμπούλα στο τριχωτό της κεφαλής που περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα οποία δυναμώνουν το στέλεχος της τρίχας, παρατείνοντας τον χρόνο ζωής της. 

Αυτόλογη Μεσοθεραπεία PRP:

Τα ευεργετικά οφέλη του πλάσματος του αίματος είναι γνωστά, όχι μόνο στον τομέα της αντιγήρανσης, αλλά και σε περιπτώσεις τριχόπτωσης. Ειδικότερα, το αίμα του ασθενούς φυγοκεντρείται και εμπλουτίζεται με αιμοπετάλια κι αυξητικούς παράγοντες που διατηρούν και πολλαπλασιάζουν τον αριθμό των τριχοθυλακίων αργά, αλλά σταθερά. Προτιμάται σε περιπτώσεις γυροειδούς αλωπεκίας ή μόλις έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή η αυξανόμενη απώλεια των μαλλιών. Το “δυνατό χαρτί” της εν λόγω θεραπείας είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση απόρριψης του υλικού από τον οργανισμό, αφού προέρχεται από τον ίδιο τον οργανισμό. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια εντελώς ασφαλή, σχετικά ανώδυνη και προσιτή οικονομικά μέθοδο κατά της τριχόπτωσης. Προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα, αρκεί να είστε ο ιδανικός υποψήφιος: δηλαδή οι θύλακες των τριχών να είναι εξασθενημένοι και όχι εντελώς κατεστραμμένοι. 

-Μεταμόσχευση μαλλιών FUE:

Όταν η αλωπεκία είναι μια μη αντιστρέψιμη κατάσταση (όπως π.χ. στην ουλωτική αλωπεκία,) η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η μοναδική διέξοδος. Ευτυχώς, ο ελάχιστα επεμβατικός χαρακτήρας της μεθόδου FUE την κατατάσσει στην κορυφή των μεθόδων εμφύτευσης μαλλιών παγκοσμίως. Για την ακρίβεια, μεμονωμένα τριχοθυλάκια τοποθετούνται στην πάσχουσα περιοχή (και όχι “λωρίδα” – strip, όπως παλιότερα) από ζώνες σταθερής τριχοφυϊας. Δεν υπάρχουν ουλές (όπως σε παλιότερες μεθόδους,) και αιμορραγία. Δεν επηρεάζεται η ομοιομορφία της δότριας περιοχής και δεν υπάρχουν επιπλοκές! Συνιστάται σε άνδρες και γυναίκες που δε θέλουν να φαίνεται ότι έχουν κάνει εμφύτευση. Λύνει οριστικά και το πρόβλημα των αραιών ή ανύπαρκτων φρυδιών στη γυναίκα, αφού μπορεί να εφαρμοστεί άφοβα και στη συγκεκριμένη περιοχή χωρίς κανέναν κίνδυνο! 

Η ζωή δεν είναι τέλεια, αλλά τα δικά σας μαλλιά μπορούν να γίνουν με τις θεραπείες μαλλιών των Dr Figura!

Μάθετε περισσότερα:

Μεταμόσχευση μαλλιών: απαντήσεις στις πιο σημαντικές απορίες σας

Πώς να καταπολεμήσετε την αραίωση των μαλλιών σε 5 βήματα

 

 


    Διάβασα και αποδέχομαι την πολιτική απορρήτου της εταιρείας (*Απαιτείται)