Νέα

Μεταμόσχευση μαλλιών: απάτη ή μονόδρομος;

Μεταμόσχευση μαλλιών: απάτη ή μονόδρομος; Η μεταμόσχευση μαλλιών έχει εξελιχθεί πλέον σε τέτοιο βαθμό, που η επιτυχία της ξεπερνά το 95%.

Μεταμόσχευση μαλλιών, απάτη; Τι ισχύει γύρω από τη δημοφιλή τεχνική; Μάλιστα, θεωρείται η δημοφιλέστερη επέμβαση στις προτιμήσεις των ανδρών, με τον ετήσιο αριθμό των ασθενών που υποβάλλονται σε εμφύτευση μαλλιών να έχει αυξηθεί κατά 75% από το 2006 έως το 2014!

Τότε γιατί φοράει ακόμα την ταμπέλα της “απάτης”;

Πράγματι, δεν είναι λίγοι οι ασθενείς, οι οποίοι αφού υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση μαλλιών, κατηγορούν την κλινική ή τον γιατρό που τους ανέλαβε και εκφράζουν δημόσια τη δυσαρέσκεια τους για το αποτέλεσμα της εμφύτευσης, αποτρέποντας άλλους  υποψήφιους ασθενείς από την εν λόγω επέμβαση.

Εν μέρει μπορεί να ευθύνεται κι ο ίδιος ο ασθενής, που δεν είχε ρεαλιστικές προσδοκίες για το αποτέλεσμα της επέμβασης ή που δεν τήρησε κατά γράμμα τις μετεγχειρητικές οδηγίες του γιατρού, με αποτέλεσμα να βρεθεί αντιμέτωπος π.χ. με μια λοίμωξη, αλλά τις περισσότερες φορές η αλήθεια κρύβεται αλλού: στο γεγονός πως η πλειοψηφία των επεμβάσεων μεταμόσχευσης μαλλιών γίνεται σε μη εξουσιοδοτημένες κλινικές, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού, κυρίως σε χώρες όπου ο “ιατρικός τουρισμός” έχει γνωρίσει άνθιση τα τελευταία χρόνια (π.χ. Τουρκία.) Το μόνο που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα είναι η έγκυρη πληροφόρηση του κοινού από όσους ασχολούνται υπεύθυνα με την εμφύτευση μαλλιών.

Το τεράστιο πλεονέκτημα όσων δεν ασχολούνται υπεύθυνα με την εν λόγω επέμβαση – ως επί των πλείστον γιατρών χωρίς άδεια, που δεν είναι γιατροί – είναι το τεράστιο κενό στη νομοθεσία που υπάρχει τη δεδομένη στιγμή και που αφήνει ατιμώρητους τυχόν επιτήδειους που δρουν με γνώμονα το κέρδος, προσφέροντας δελεαστικές προσφορές που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.

Κι όμως, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από μια “μη εξουσιοδοτημένη” εμφύτευση μαλλιών είναι τεράστιοι: από τον πιο απλό – ένα λάθος του “γιατρού” κατά τη διάρκεια της επέμβασης (π.χ. τη συντήρηση των μοσχευμάτων σε λάθος θερμοκρασία) μέχρι σοβαρές επιπλοκές που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς (π.χ. υπερβολική αιμορραγία ή μία λοίμωξη που αργεί να αντιμετωπιστεί.) Κι όμως, το “ό,τι πληρώνεις, παίρνεις” ισχύει και στη μεταμόσχευση μαλλιών, γι’ αυτό καλύτερα να μη βιαστεί κανείς να παρασυρθεί από το χαμηλό κόστος μιας επέμβασης, λαμβάνοντας υπόψη του ότι τα περισσότερα σοβαρά περιστατικά που έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών έλαβαν χώρα σε μη πιστοποιημένες κλινικές από μη ιατρικό προσωπικό.

Το παράδοξο είναι πως το μεγαλύτερο άλλοθι των επιτήδειων είναι το γεγονός πως η μέθοδος FUE, που τείνει να επικρατήσει στον χώρο, δεν απαιτεί ιδιαίτερες ιατρικές γνώσεις, πράγμα το οποίο φυσικά δεν ισχύει. Η εμφύτευση μαλλιών δεν παύει να είναι μια επέμβαση που θα πρέπει να εκτελείται αποκλειστικά και μόνο από έμπειρο και ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό – ανεξαρτήτως κόστους.

Κι αφού το ζήτημα του κόστους τέθηκε επί τάπητος, μην αφήνετε διαφημίσεις που υπόσχονται “9000 τρίχες σε χαμηλή τιμή” να σας δελεάσουν. Η μεταμόσχευση μαλλιών βασίζεται στον απαραίτητο (για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα) αριθμό τριχοθυλακίων και όχι τριχών! Όσοι διαφημίζουν τρίχες αντί για τριχοθυλάκια, το κάνουν μόνο και μόνο επειδή ένα τριχοθυλάκιο αποδίδει περίπου 3-4 τρίχες, οπότε 9000 τρίχες ακούγεται σίγουρα πιο δελεαστικό από 3000 τριχοθυλάκια!

Επομένως, η αμφισημία που υπάρχει στη μεταμόσχευση μαλλιών και που ενίοτε κάνει τον κόσμο να της κολλάει τη ρετσινιά της “απάτης” είναι δικαιολογημένη, αλλά εντελώς άδικη. Μόνο απάτη δεν είναι η εμφύτευση μαλλιών για τον ιδανικό υποψήφιο ασθενή, που θέλει να αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα της αραίωσης. Ίσα – ίσα, που θα έλεγε κανείς ότι είναι μονόδρομος, αφού είναι η μοναδική λύση που μπορεί να του χαρίσει πίσω τη χαμένη του αυτοπεποίθηση, προσφέροντας ένα φυσικό και μόνιμο αποτέλεσμα, που θα απολαμβάνει εφ’ όρου ζωής. Απάτη γίνεται στα χέρια επιτήδειων, που θυσιάζουν την υπόληψη της επέμβασης στο βωμό του εύκολου χρήματος.

Μάθετε περισσότερα:

Μεταμόσχευση μαλλιών κατά την διάρκεια του καλοκαιριού

Είναι η μεταμόσχευση η μόνη λύση στην τριχόπτωση;

27 Απαντήσεις για τη Μεταμόσχευση

 


    Διάβασα και αποδέχομαι την πολιτική απορρήτου της εταιρείας (*Απαιτείται)