Τριχόπτωση και άγχος
Τριχόπτωση και άγχος; Το άγχος έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, πόσο μάλλον σε μια περίοδο πανδημίας σαν αυτήν που διανύουμε. Η υπερβολική έκκριση κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, επηρεάζει σχεδόν όλες τις λειτουργίες του σώματός μας. Αυτό δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την υγεία των μαλλιών μας.
Παρότι ο λόγος που το ανεξέλεγκτο άγχος προκαλεί τριχόπτωση δεν έχει διευκρινιστεί εντελώς, το στρες και η συναισθηματική επιβάρυνση θεωρούνται οι δεύτεροι σημαντικότεροι παράγοντες που οδηγούν σε αλωπεκία μετά την κληρονομικότητα! Φυσιολογικά, το άτομο χάνει 50-100 τρίχες καθημερινά από τις 100.000 που υπάρχουν στο κεφάλι του. Αν ο αριθμός αυτός διπλασιαστεί σε καθημερινή βάση για παραπάνω από δυο εβδομάδες, τότε σύμφωνα με τους ειδικούς, η απώλεια μαλλιών μπορεί να οφείλεται στο άγχος.
Η τριχόπτωση που οφείλεται στο στρες μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και 1-3 μήνες μετά το στρεσογόνο συμβάν, αφού τόσο είναι το διάστημα που χρειάζονται τα τριχοθυλάκια για να περάσουν στο στάδιο της απόπτωσης. Για το λόγο αυτό, το άτομο συνήθως δυσκολεύεται να συνδυάσει το άγχος με την τριχόπτωση. Όταν μετά από μήνες διαπιστώσει την απώλεια των μαλλιών του, εγκλωβίζεται στο φαύλο κύκλο του άγχους. Αυτό απορρυθμίζει τη φυσιολογική χημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του δέρματος της κεφαλής.
Οι συνηθέστερες μορφές τριχόπτωσης που οφείλονται στο άγχος είναι οι ακόλουθες:
Τελογενής τριχόρροια ή διάχυτη αλωπεκία: το κάθε τριχοθυλάκιο ακολουθεί έναν σταθερό κύκλο ζωής. Το 90% των μαλλιών μας βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και μόλις το 10% στο στάδιο της απόπτωσης. Τα υψηλά επίπεδα στρες διαταράσσουν τον κύκλο της τρίχας και οδηγούν πρόωρα τα τριχοθυλάκια στην “τελογενή” φάση. Κατά τη διάρκεια της οποίας τα μαλλιά αδυνατίζουν και πέφτουν. Επειδή, μάλιστα, η τριχόπτωση εντοπίζεται σε ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής και όχι σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο (όπως π.χ. στην κορυφή) ονομάζεται διάχυτη.
Γυροειδής αλωπεκία: η τριχόπτωση και τα αυτοάνοσα νοσήματα έχουν έναν κοινό παρανομαστή: την απορρύθμιση των ορμονών, που προκαλείται από το στρες. Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα τριχοθυλάκια, με αποτέλεσμα την αραίωση και την απώλεια των μαλλιών. Έτσι σχηματίζονται μπαλώματα στο τριχωτό της κεφαλής. Η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να επηρεάσει κι άλλα σημεία του σώματος (π.χ. φρύδια, βλεφαρίδες, στήθος, κ.ά.)
Τριχοτιλλομανία: πρόκειται για μια ψυχαναγκαστική διαταραχή, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ασθενής τραβάει ακούσια ή εκούσια τις τρίχες από το τριχωτό της κεφαλής ή από άλλα σημεία του σώματός του, προκειμένου να αποφορτιστεί από το στρες.
Όταν το άγχος είναι η κύρια αιτία τριχόπτωσης, η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, με την απαραίτητη προϋπόθεση να αναγνωριστούν και να αποφευχθούν οι παγίδες άγχους. Αυτό σημαίνει ότι ο κύκλος της τρίχας αποκαθίσταται και τα μαλλιά αναπτύσσονται και πάλι κανονικά, άπαξ και μειωθούν τα υψηλά επίπεδα στρες. Σε αυτό βοηθάει ιδιαίτερα η ισορροπημένη διατροφή, η γυμναστική, ο διαλογισμός, καθώς και η ψυχοθεραπεία.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Η επανέκφυση της τρίχας ύστερα από στρεσογόνα γεγονότα που σοκάρουν τα τριχοθυλάκια και διαταράσσουν τον φυσιολογικό κύκλο ανάπτυξης, ενισχύεται σημαντικά από μη επεμβατικές θεραπείες, που πραγματοποιούνται ανώδυνα κι αναίμακτα στα Dr. Figura. Οι θεραπείες έχουν στόχο να ενεργοποιήσουν και να επισπεύσουν την ανάπτυξη των τριχών, ώστε η ποιότητα των μαλλιών να επανέλθει στα κανονικά της επίπεδα. Έχουν μηδενικό χρόνο αποθεραπείας, που σημαίνει ότι ο ασθενής επιστρέφει αμέσως στις καθημερινές του ασχολίες και οι σημαντικότερες από αυτές περιλαμβάνουν: φωτοδυναμική, μεσοθεραπεία (αυτόλογη ή ετερόλογη,) ακόμα και μεταμόσχευση μαλλιών, αν το απαιτεί η περίσταση.
Θυμηθείτε πως όλοι περνάμε κατά καιρούς μια πιεστική περίοδο στη ζωή μας. Μην της επιτρέψετε να επηρεάσει την υγεία των μαλλιών σας, που είναι αστείρευτη πηγή δύναμης κι αυτοπεποίθησης.
Ενημερωθείτε για τις προσφορές μας και κλείστε σήμερα κι όλας το ραντεβού σας. Η ομάδα μας θα είναι δίπλα σας σε κάθε προσπάθεια με ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες των μαλλιών σας!
Μάθετε περισσότερα:
Αλωπεκία: πού οφείλεται και πώς θεραπεύεται
Μεταμόσχευση μαλλιών: τι αποτέλεσμα να περιμένω;
Μεταμόσχευση μαλλιών… στο πρόσωπο